WENTYLACJA

Prawidłowa wentylacja powinna usuwać zapachy, chwytając je możliwie blisko źródła ich powstawania. W kuchni głównym źródłem powsta­wania zapachów są płyta grzejna i piekarnik. Im bliżej tych urządzeń umieści się wentylator, tym łatwiej uchwyci on i usunie tłuste opary, swąd, ko­peć, wilgotne i gorące powietrze. Dlatego też od dawna stosowano okap kuchennny, właśnie ze względu na to, że w kuchni gromadzono się przy wspólnym posiłku i dbano, aby powietrze było tam możliwie czyste. Obecnie, z tych samych powodów, urządzenie to jest’ znów chętnie stosowane. Na pełne wyposażenie wentylacyjne kuchni po­winny się składać następujące urządzenia:dobrze ciągnący przewód wentylacyjny, o prze­kroju min. 14X14 cm lub 15 cm średnicy i o wlocie umieszczonym nad płytą kuchenną.

Witam, Jestem Michał i mam nadzieję, że trafiłeś w miejsce idealne dla siebie. Serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które poświęcone są mieszkaniom 🙂