W SZWECKICH GOSPODARSTWACH

W gospodarstwach szwedzkich naczynia umyte w napełnionej wodą komorze, przekłada się do spe­cjalnej wkładki lub koszyczka, który z kolei wkła­da się do komory, opłukuje wrzątkiem naczynia i wystawia je na płytę ociekową. Rozgrzane naczy­nia odparowują i wysychają szybko bez potrzeby wycierania ich ścierką . Zmywanie pod strumieniem wody jest konieczne, jeśli zmywak służy zarazem do mycia jarzyn, czego unika się gdy zmywak jest dwukomorowy i gdy przeznacza się do brudniejszych czynności jedną, zawsze tę samą komorę.Płyta ociekowa przy zmywaku powinna być uzu­pełniona odsączarką , w której mokre naczynia można ustawić wedle rodzaju, wy­miarów i formy w pozycji ułatwiającej szybkie i całkowite spłynięcie z nich wody.

Witam, Jestem Michał i mam nadzieję, że trafiłeś w miejsce idealne dla siebie. Serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które poświęcone są mieszkaniom 🙂