SPIŻARNIE

W racjonalnie urządzonej kuchni wszystkie wy­mienione rodzaje schowków powinny znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie ośrodka przygo­towywania.Szafki chłodnicze służą do przechowywania pro­duktów psujących się bardzo szybko. Zależnie od temperatury panującej w komorze chłodniczej, pro­dukty te przechowywać można w stanie świeżym od kilku dni do kilku, a nawet kilkunastu miesięcy. Pamiętać jednak należy, że przechowywanie pro­duktów w chłodzie lub nawet w zimnie nie zabija zawartych w nich bakterii, a tylko opóźnia lub uniemożliwia ich rozwój w czasie przebywania produktu w temperaturze odpowiednio niskiej. Im niższa była ta temperatura i dłuższy czas zamro­żenia, tym krócej po rozmrożeniu produkt nadaje się do użytku, toteż długo utrzymywane w stanie zamrożenia produkty zachowują wprawdzie w du­żym stopniu witaminy, smak i zapach, ale tracą je i psują się bardzo szybko, jeśli natychmiast po rozmrożeniu nie są przyrządzone i spożyte.

Witam, Jestem Michał i mam nadzieję, że trafiłeś w miejsce idealne dla siebie. Serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które poświęcone są mieszkaniom 🙂