OŚRODEK PRZYGOTOWANIA

W ośrodku przygotowywania rozpoczyna się tok prac związanych z czynnością przyrządzania posił­ku. Jest to najbardziej pracochłonne z zajęć ku­chennych, wymagające największej ilości miejsca i sprzętu oraz dobrej organizacji pracy. W ośrodku przygotowywania wykłada się na przewidzianą w tym celu płaszczyznę pracy wszystkie potrzebne produkty, aby je myć, obierać, czyścić, krajać i przysposabiać do gotowania, smażenia, pieczenia lub spożycia na surowo. Ze wszystkich trzech ośrodków pracy w kuchni najtrudniej jest racjonalnie zorganizować ośrodek przygotowywania, tak ze względu na specyfikę i różnorodność prac, które są tam wykonywane, jak i ze względu na to, że wymaga on najbardziej skomplikowanych instalacji i największej po­wierzchni.

Witam, Jestem Michał i mam nadzieję, że trafiłeś w miejsce idealne dla siebie. Serdecznie zapraszam Cię do lektury moich wpisów, które poświęcone są mieszkaniom 🙂